Başlıklar

Elektronik Sigara

Günümüzde elektronik sigaranın daha az zararlı olduğunu duyan pek çok sigara kullanıcısı artık tercihini daha çok elektronik sigara kullanmaya başlayarak daha sağlıklı bir yaşama yelken açıyorlar. Peki giderek çok daha fazla insanın kullanmaya başladığı elektronik sigara nedir? Elektronik sigara veya sıkça kullanılan diğer bir adıyla e-sigara / e-nargile pek çok açıdan sinema endüstrisinde kullanılan duman makinaları örnek alınarak üretilmiş, sigara tiryakilerinin nikotin ihtiyaçlarını sigaradan daha az kimyasal ile gideren cihazlardır. E-sigaranın çalışma prensibi oldukça basittir. Genellikle içeriğinde nikotin bulunan bitkisel gliserin ve propilen gliserin içeren bir e-likit içeriğini buharlaştırarak e-sigara buharı meydana getirirler.

Modeli ne olursa olsun her e-sigara modeli hemen hemen aynı prensiple çalışır. E-sigara cihazları genellikle gövde üzerinden şarj edilebilen veya 18650 olarak da bilinen şarjlı pilleri içerisinde taşıyan bir tür gövdeden enerji sağlayarak çalışırlar. Elektronik sigaranın diğer kısımları bir tel ve pamuk, ağızlık (drip tip) ve atomizer tank  parçalarından oluşur. Bir elektronik sigarayı oluşturan bu kısımlardan en önemli olanı atomizer tanktır. Atomizer tank, e-likitin içine dolduğu kısımdır. Bu kısım genellikle pyrex cam adı verilen özel bir camdan üretilirler. Atomizer – coil, likiti buhara dönüştürerek size nikotin içeren, çoğunlukla hoş kokulu bir buhar sağlarlar. Bu işlem, atomizer tellerinin etrafından dolaştığı e-likitle ıslanmış pamuğun ısınmasıyla elde edilir. Bir e-sigara modelinde ise tellere giden enerji elektronik sigaranın gövdesinden sağlanır. Bazı e-sigara modellerinde bütünleşik bir batarya bulunur ve bu kısım içindeki enerji miktarı mAh ile ifade edilir. Miliamper – Per – Hour kelimelerinin kısaltılmışı olan mAh özellikle şarjlı pil modelleriyle çalışmayan e-sigaralar için oldukça önemlidir.

Elektronik Sigaralar Ve E-sigara Sınıfları

Eğer e-sigara kullanmaya yeni başlayacak biriyseniz e-sigara tipleri hakkında kafanızın karışması oldukça doğaldır. Piyasada pek çok marka ve modelden e-sigara bulunsa da bunları birkaç sınıf altında toplayabiliriz. Bu modeller arasında en eskisi ciga – type olarak da bilinen ve sigara dalına benzeyen modellerdir. Günümüzde çok kullanılmasalar da özellikle ABD’nin elektronik sigara konusundaki bazı eyaletlerinde kanunlar sıkı olduğu için bu modeller kullanılmaya devam etmektedir.

E-sigaralar yıllar içerisinde geliştiler. İlk modelleri daha sonra sabit bataryalı olan e-sigara modelleri izlemeye başladı. Bu modeller, 18650 olarak da bilinen şarjlı pillerle değil de kendi sabit pilleriyle çalışan cihazlardır. Genellikle “sigara içimi” olarak da bilinen ve daha az watt ile daha az buhar veren bu e-sigara cihazları, bugün hala kullanılmakta ve yine genellikle ilk ve orta seviye kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir.

Mekanik mod olarak da bilinen elektronik sigaralar ise aslında her e-sigara cihazının patladığına dair insanlarda yanlış bir inanışın oluşmasına neden oldular. Bu cihazlar genellikle çok profesyonel kişilerce tercih edilen modellerdir. Mekanik mod elektronik sigaralarda watt ayarı elle (manuel) olarak yapılır bu yüzden de çok pratik cihazlar olarak bilinmezler.

Mod – Box ve Mod elektronik sigara modelleri ise çok sık kullanılan cihaz modelleri arasında gelmektedir. Bu modeller şarjlı pil olarak da bilinen piller ile çalışırlar. Pil sayısı 1 ilâ 3 arasında değişmektedir. Yoğun buhar verdikleri için kimi kaynaklarda “elektronik nargile” olarak da bilinen mod – box mod elektronik sigara modelleri kullanım açısından kolaydır ve watt ayarı yapmanıza olanak sağladıklarından hemen her ortam için rahatlıkla kullanılan e-sigara modelleri arasında gelirler.

Elektronik Sigara Patlar Mı?

Bir elektronik sigaranın patlama olasılığı kullandığınız diz üstü bilgisayarların veya cep telefonlarının patlama ihtimalleriyle aynıdır. Çünkü lityum – ion pil ile çalışan her elektronik cihazın patlama olasılığı vardır. Buna ek olarak, mekanik modlarda watt ayarının elle – manuel olarak yapıldığından söz etmiştik. Genelde kullanıcılar bu ayarı iyi yapamazlar ve cihazda kısa devre meydana getirirler. Bu da cihazların patlamasına neden olmaktadır. Peki patlayan her e-sigara cihazı mekanik mod mudur?

Aslında hayır. Bazen kullanılan standart e-sigara modellerinde de patlama meydana gelir. Bunun nedeni uygunsuz kullanımdır. Eskimiş şarjlı pil kullanımı, cihazın ıslanması veya suya temas ettirilmesi, sahte şarjlı piller, uygunsuz ve uzun süreli şarj ve şarj ekipmanlarının veya e-sigara modellerinin eski olması zaman zaman e-sigara patlamalarına neden olur. Ancak gereken önlemi alır ve cihazınızı özenli kullanırsanız bu riski yok denecek kadar az bir seviyeye getirebilirsiniz.

Günümüzde özellikle mod ve box mod elektronik sigara modelleri sıcaklık ve watt kontrollüdür. Bu da cihazın aşırı ısınmasını, kısa devre yapmasını engeller. Bu cihazlar arasında patlama olasılığı çok ama çok azdır. Çünkü patlamaya neden olabilecek aşırı ısınma veya kısa devre ihtimalleri ortaya çıkmadan ortadan kalkar.

E-Likit Nedir? Çeşitleri Ve Elektronik Sigara Likitlerinin Yapısı

Elektronik sigara likitleri, propilen gliserin ve vejeteryan gliserinden elde edilen, aromalı ve nikotin içeren sıvılardır. E-likitlere pek çok kaynakta dolum elektronik sigara dolum sıvısı da denir. Peki e-likirlerin içerisinde başka ne var? Elektronik sigara likitleri değişen oranlarda PG – VG ve de nikotin içerirler. Bunlara ek olarak bazı e-likitlerde diacetyl olarak da bilinen kıvam arttırıcılar kullanılır. Bir e-sigara likiti içerisinde bulunan PG – VG oranı o likitin daha yoğun buhar vermesini veya daha rahat ciğere çekilmesini sağlar. Genellikle VG yani vejeteryan gliserin oranı yüksek olan e-likitler “premium” olarak bilinirler. Premium e-likitler, standart e-likirlerden daha pahalı fiyattan satılırlar. Bunun nedeni içlerinde daha yüksek oranda bitkisel gliserin – VG olmasıdır. Premium e-likit içerikleri aroma açısından daha zengin olmalarının yanında, daha yoğun buhar sağlarlar ve ciğere – ağza çekimleri daha rahattır. Bir premium e-likitte genellikle VG oranı 60 ve üstü olup, her likit şişesinin üzerinde o likitin PG – VG oranını gösteren bir ifade bulunur.

Nikotin, e likit içeriklerinde bulunan bir başka maddedir. Normal sigara ve tütün ürünlerinden farklı olarak e-sigaralarda nikotin bir maddenin yakılmasıyla açığa çıkmaz. Bunun yerine e-likitin buhar haline geçmesiyle elektronik sigara likitindeki nikotin derecesine oranla nikotin ortaya çıkar ve kullanıcının ihtiyacı karşılanmış olur. Elektronik sigara likitlerinde nikotin derecesi  genellikle 0.3 – 0.6 – 0.9 veya 1.2 mg derecelerinde bulunur. Bazı elektronik sigara likitleri ise hiç nikotin içermezler ve sadece aromalı bir buhar sağlarlar. Sigarayı bıraktığınız süre kısaldıkça nikotin seviyesi  yükselir. Böylece kullanıcı nikotin ihtiyacını sigara, nargile ve pipodaki tütün ürünleri kullanmadan karşılamış olur.

Elektronik sigara likiti şişeleri genellikle plastik – ince ağızlıklı, cam – damlalıklı olarak sınıflandırılırlar. 10 ml – 200 ml arasına değişen boyutlara sahip e-likit şişeleri sert kapaklıdır ve böylece çocukların veya evcil hayvanların bu içeriklere ulaşması engellenmiş olur. Çünkü likit içeriklerini direkt olarak içmek, deriye temas ettirmek veya göze bulaştırmak çok tehlikelidir. Aynı zamanda e-sigara buharı da çocuklar ve kedi – köpek gibi evcil hayvanlar için zararlıdır.

Bir e-likit aldığınızda öncelikle sahte veya bozulmuş olmadığını kontrol ediniz. Genellikle bilinen veya aromasını tanıdığınız, denediğiniz ve damak zevkinize uygun olan e-likitleri tercih ediniz. Pek çok e-sigara tedarikçisi – haklı olarak – likit içeriğini beğenmediğinizde siparişi geri almaz. E-likitler havayla temas ettiklerinde kolaylıkla bozulabilirler. Bu yüzden e-likit alırken dikkatli olun ve e-likit içeriklerinizin kapaklarını kapatmayı ihmal etmeyin. Güneş ışığı altında kalan bir likit çok çabuk okside olabilir. Buna ek olarak oda sıcaklığından farklı olarak e-likitleri buzdolabında veya soğutucuda saklamak da oldukça risklidir.

Elektronik Sigara Zararlı Mı?

Elektronik sigara sağlığa zararlıdır. Ancak nikotin ihtiyacınızı gideren bu likit içeriklerinin geleneksel sigara ve tütün ürünlerinden daha az zararlı olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. E-sigara, geleneksel sigaradan %90 oranında daha az zararlıdır çünkü bu cihazlar ve likit içerikleri içerisinde aseton, fare zehri, radyoaktif maddeler olmadan sizlere nikotin sağlarlar. Üstelik yapılan araştırmalar nikotin oranı giderek düşürerek elektronik sigara kullanmanın sigarayı bırakmakta büyük etkisinin olduğunu göstermiştir. Ancak tüm bu nedenlere karşın e-sigara tamamen sağlıklı değildir. Hatta bir sigara ile karşılaştırıldığında e-sigaranın sigaradan zararlarının neredeyse olmadığı dahi söylenebilir.

Bir E-Sigara Ve E-Likit Aldığınızda…

Elektronik sigara, insanların tütün ürünlerinden kurtulmak için kullandıkları bir yöntemdir. Sigaradan farklı olarak e-sigara gerisinde kötü koku ve izmarit bırakmaz. Elektronik sigara modelleri size nikotinli buhar sağlarlar ve buhar, sigara dumanından farklıdır. Zararlı kimyasal içermemesine ek olarak e-sigara zaten duman değil buhar üretir.

Bir e-sigara almadan önce iyice araştırın. Bu konuda size yardımcı olacak video paylaşım sitelerinden, blog ve forumlardan faydalanabilirsiniz. Aynı durum e-likit tercih edecekler için de geçerlidir. Bir elektronik sigara, geleneksel sigaradan daha sağlıklı olmasının yanında aynı zamanda daha da ekonomiktir. Çünkü bir aylık sigara masrafınızla bir e-sigara kiti ve likiti alabilirsiniz. Ancak e-sigara alırken atomizer coil’i de zaman zaman (1 – 2 Haftada Bir) değiştirmek zorunda olduğunuzu unutmayın. E-sigaranızın kurulumuna dair bilgileri yine internetteki pek çok kaynaktan bulabilirsiniz. Dikkatli bir kurulum ve kullanım sonrasında e-sigaranızı kolaylıkla kullanabilirsiniz. Ancak eğer e-sigara konusunda acemiyseniz tecrübeli bir arkadaşınızdan yardım istemeniz daha iyi olacaktır. E-sigaranızın şarjı bittiğinde şarj etmeyi, likit dolumunu ihmal etmemeyi, sudan uzak tutmayı unutmayın. E-likitlerinizi güneşten uzak ve oda sıcaklığında saklamayı ihmal etmeyin. Unutmayın çocuk veya evcil hayvanların cihaz veya likitlere ulaşması tehlikleli olabilir.